Zandvoorde

Het eerste deel van de masteropleiding ruimtelijke planning en stedenbouw die ik aan de Universiteit Antwerpen volg, bestaat uit de analyse van Zandvoorde een deelgemeente van de stad Oostende.

Zandvoorde is een historisch gegroeide enclave, gelegen op een zandrug en omgeven door twee beschermde natuurgebieden: de Keignaert en de Zwaanhoek. Dit voormalige boerendorp is eerst geëvolueerd naar arbeidersdorp om vervolgens zijn huidige vorm als woondorp aan te nemen. In tegenstelling tot diverse bevolkingssamenstelling en vergrijzing in Oostende, is er in Zandvoorde voornamelijke een homogene (blanke) bevolking bestaande uit gezinnen. Het stereotiepe beeld van ‘verkavelings Vlaanderen’ is nooit ver weg. Bovendien heeft het dorp zich met der tijd afgekeerd van het mooie landschap dat het omringd. Dit landschap dat ook een zware druk uitoefent op de landbouw terwijl dit altijd een belangrijk onderdeel heeft uitgemaakt van de ecologie en economie. Deze analyse heeft geleid tot twee opdrachten voor Zandvoorde: ‘kralensnoer van kernen’ en ‘voedsel verbindt’.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 23.26.17

Meer informatie en het volledige rapport kan u vinden onder projecten. En we kijken al uit naar de effectieve ontwerpopgave voor Zandvoorde die we in de tweede semester gaan uitvoeren!

– LV –

 

Zandvoorde